När vi snålade på begravningskaffet

P1 den 8 november 13.20, repris 10 november 19.03

För 200 år sedan sa lagen att du inte skulle festa för mycket efter begravningen. Glöm smörgåstårtan och gravölen! Avlägsna vänner till den avlidne gjorde sig inte besvär att dricka begravningskaffe – bara den närmsta släktträffen fick hedra sin bortgångne släkting. Och de fick inte stanna länge – med hot om dryga böter var såväl rik som fattig tvungna att hålla hårt i plånboken i samband med begravningen.
- Det handlar faktiskt om en sorts omsorg om de efterlevande, berättar Ann-Sofie Arvidsson, historiker som nyligen disputerat på en avhandling om efterlevandestöd under 1700-talet. Att sörja sin avlidne släkting för mycket var inte heller tillåtet, berättar hon. För mycket tårar tydde på att man inte litade på det kristna budskapet om evigt liv och att man skulle återse sina nära och kära efter döden. Hellre sörja lagom för att visa att såväl du själv som den avlide var goda kristna!

I Vetenskapsradion Historia besöker vi också den nyöppnade utställningen på Historiska muséet om Sveriges forntid och så fortsätter serien om antika monster och vålnader. Denna vecka berättar antikvetaren Dominic Ingemark om romerska spöken.

Programledare är Tobias Svanelid.