SR granskar bussäkerheten

En skrämmande bild uppdagar sig när SR Västernorrland granskar bussäkerheten i länet.

Många skolbarn tvingas stå i mittgången i fullsatta bussar utan någonstans att sitta på sin väg till och från skolan. Det är bara barnen som får åka upphandlade bussar som garanteras sittplats med säkerhetsbälte.

Länstrafiken talar om att barnen delas in i ett A- och ett B-lag där de som åker upphandlad skolskjuts är A-laget och de som åker buss i linjetrafik är B-laget.

B-laget tvingas ofta stå och säkerhetsbälte finns inte ens i bussarna.

A-laget
I Långsele kör Ulf Söderholm skolbussen – som inte går i linjetrafik och då är säkerhetsbälten ett krav. Han tycker att det är ofattbart att inte alla barn har rätt till en trygg skolskjuts.

B-laget
Allra farligast är det när bussen står stilla på hållplatsen, tycker Roland Lidfors som är busschaufför i Matfors. Trots att barnen måste stå i kö för att komma in på bussen är stämningen kaotisk. De äldre barnen trycker på bakifrån så att de yngre kläms vid dörren. Väl på bussen finns det bara några få säkerhetsbälten och många tvingas stå upp under resan.

I reportaget hör vi bland annat Emil Lundin och Alva Sjölin som går på mellanstadiet och de lite äldre killarna i nian, Dennis Bylund och Jonathan Andersson.

Ansvaret
Frågan om skolbussarna har engagerat och många har ringt till vår telefonsvarare. Vem är då som är ansvarig? Leif Nilsson ordförande stadsbyggnadsnämmnden i Sundsvall säger att efter de senaste dagarnas debatt så ska kommunen se över sina avtal.

Tidigare granskningar