Mineralbolaget vill leta uran i Nianfors

Det är ett växande intresse för att leta efter uran - och det beror på att priset på den radioaktiva metallen har ökat. I Sverige finns 15 procent av jordens urantillgångar och företag som tänker leta efter uran har riktat intresset mot Hälsingland.

I Nianfors i Hudiksvalls kommun har företaget Mineralbolaget fått tillstånd av provborra efter uran och det upprör Nianforsbon Anna Sylvén.

– Det känns kränkande, säger Anna Sylvén.

– Vi blev inte lugnade av deras planer utan bad dom dra, säger hon vidare.

Mineralbolaget

Mineralbolaget i Stockholm AB är ett relativt nytt företag som intresserat sig för områden i Hälsingland. I augusti i år kom företaget till Nianfors för att informera om planerna på provborrningar efter uran i Majsaberget.

Sex undersökningstillstånd

Företaget har sammanlagt sex undersökningstillstånd. Fyra av dem ligger i länet, två i Nianfors och två vid Trolltjärnshockeln i Ljusdals kommun.

– Majsaberget är hoppfullt i det avseende att det kan finnas en brytvärd fyndighet av uran där, säger Carl Wiktorsson, vd för Mineralbolaget.

Men opinionen mot en uranbrytning är stor något som Carl Wiktorsson hoppas kan svänga eftersom det tar lång tid mellan prospektering och brytning. Det kan ta mellan fem och tio år.

– Vi vet ju att inställningen till kärnkraft under senare år förändrats ganska kraftigt, säger han.