Piloter avskedade efter incident på Frösön

Piloterna som flög charterplanet som var inblandad i en allvarlig incident på Åre - Östersunds flygplats i september har fått sparken.

Planet, en MD 83 från det turkiska charterbolaget Atlas Jet, startade den 9 september från flygplatsen på Frösön för att flyga 169 passagerare till semesterorten Antalya skriver TT.

Trots den långa startbanan, cirka 2,5 kilometer, hade planet stora svårigheter att komma upp i luften i tid. Planet lättade från startbanan i sista stund. Marginalen var så liten att planets hjul krockade med banljusen utanför banan. -Det här var en mycket allvarlig incident, säger Stefan Christensen, utredningschef vid Statens haverikommission, till TT.

Piloterna vill inte kännas vid incidenten men de svenska haveriutredarna har genom ett noggrant detektivarbete samlat ihop tekniska bevis för att planet verkligen krockade med banljusen. Ytterst små färgflagor från banljusen har hittats på det aktuella flygplanets ena landningsställ.

Orsaken till incidenten är inte helt klarlagd men fakta tyder på att piloterna före starten inte gjort en korrekt beräkning av bland annat vikt, vind och balans. Den fullständiga rapporten om incidenten blir klar först om ett drygt halvår.