Vindkraftsel nytt drivmedel för bilar

Framtidens drivmedel för bilar skulle kunna vara el från vindkraft. Det hoppas intresseföreningen Svensk Vindkraft som tänker arbeta för att el från vindkraft ska vara det viktigaste fordonsbränslet om 10 år, och nu bjuder föreningen in bilbranschen till samarbete i frågan.

På en bensinmack i Stockholm tankar Åsa Edman Källströmer sin bil och hon skulle gärna köra bil på vindkraft i framtiden.

– Det vore väl toppen om vi kan göra det bättre för miljön, det måste vi göra, säger Åsa Edman Källströmer.

Elhybridbilar
Intresseföreningen Svensk vindkraft lanserar alltså idén att vi om tio år ska driva våra bilar med el från vindkraft. Förslaget kommer nu eftersom de så kallade elbybridbilarna förutspås nå ett genombrott på markanden inom kort.

Det handlar om bilar som drivs av ett batteri, som laddas direkt från elnätet, och som kan köra merparten av körsträckan på el. För att de bilarna verkligen ska kunna kallas miljöbilar, bör elen de drivs på komma från förnybara källor som vindkraft, anser föreningen Svensk Vindkraft. Föreningen förväntar sig ett stort intresse från bilisterna.

– Bilisterna idag är såpass miljömedvetnaså att man vill ju dels komma bort från besnin- och dieseldrift, dels , när man väl får en elydbridbil kunna tanka den med något som är förnybart , säger Matthias Rapp vid Svensk Vindkraft.

Samarbete
Nu bjuder föreningen in bilbranschen till samarbete i frågan och från Bilindustriföreningen BIL Swedens sida är intresset stort, enligt Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

– Ju tidigare vi kan sätta oss runt bordet och dra upp riktlinjerna, desto bättre är det, säger Bertil Moldén.

Vindkraftverken i Sverige står idag för ungefär en procent av landets totala elproduktion. Föreningen Svensk Vindkraft anser att vindkraftsparken bör byggas ut i snabbare takt och att den år 2020 ska stå för ungefär 15 procent av den totala elproduktionen i landet för att bland annat täcka behovet av el till bilar.

Laddningsstationer
Mikael Ekander, som tankar sin bil i Stockholm, tror att elbilar drivna på vindkraftsel kan vara framtidens miljöbil i Sverige. Men kravet är att det då finns gott om laddningsstationer, efter vägarna, i parkeringshus och i bostadsområden där man lätt kan plugga in sin bil och ladda upp den med vinkraftselel.

– Om systemet fungerar och det går att få tag på det drivmedlet utan några större problem, då skulle det nog kunna fungera, säger Mikael Ekander

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se