Kvinnors rädsla ska få prislapp

Ny forskning ska sätta en prislapp på kvinnors rädsla för mäns våld ute på gator och torg. Det är nationalekonomer och statsvetare vid Umeå Universitet som ska räkna ut vad det kostar.

– Kvinnors köpkraft kan försvinna om man inte vågar äta på restaurang, gå på bio på kvällen, eller ta ett jobb för det är obekväma arbetstider och man måste ta sig hem sent på kvällen, säger Christine Hudson, docent i statsvetenskap vid Umeå Universitet.

Trots att det statistiskt är fler män än kvinnor som råkar ut för mäns våld på gator och torg så påverkar kvinnors rädsla deras möjligheten att röra sig fritt.

Det kan handla om att tacka nej till nattjobbet på sjukhuset, eller att avboka biobesöket, så förklarar Christine Hudson på vilket sätt kvinnors köpkraft minskar på grund av rädslan för mäns våld i urbana miljöer.

Siffror för att rädslan ska tas på allvar
Forskningsprojektet som ska pågå i tre år ska nu sätta en prislapp på detta, ett forskning som startade på grund av Hagamannen.

– Här i Umeå hade vi en väldigt våldsam serievåldtäktsman som satt skräck i staden, många blev arga, varför ska kvinnor behöva vara så rädda, hur kan man ändra så att också kvinnor kan njuta av staden.

Men det är alltså konsekvenserna av Hagamannen som satt igång det här forskningsprojektet?

– Ja. Kommer man att ta kvinnors rädsla på allvar först när man sett en siffra på det? undrar Christine Hudson, docent i statsvetenskap vid Umeå Universitet.

Reporter Agneta Kellgren