Turkiet har inte gett upp PKK-planer

Turkiet har fortfarande planer på en militär operation mot PKK-gerillans baser i norra Irak. Det sa landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan på tisdagen, dagen efter samtal med USA:s president George Bush i Washington.

Men Erdogan har de senaste dagarna betonat att Turkiet inte är ute efter krig och bedömare menar att krisen i regionen, åtminstone tillfälligt, har lättat något.

Vi står inte på randen till krig, det vi har beslutat oss för är en militär operation, sa Recep Tayyip Erdogan till journalister i Washington innan han reste tillbaka över Atlanten.

Gemensam fiende
Strax innan hade president George Bush kallat PKK-gerillan för de två ländernas gemensamma fiende. Det rapporterades på tisdagen i turkiska medier att premiärminister Erdogan var nöjd med besöket, särskilt med president Bushs upprepade användning av ordet fiende när han talade om PKK.

USA lovade vid mötet att ge Turkiet avancerad underrättelseinformation om gerillans baser i norra Irak. Ländernas arméer ska ha än tätare kontakt och de två ledarna diskuterade också hur pengaflödet till PKK ska stävjas.

Krisen nedtrappad
Den gångna helgen släpptes åtta turkiska soldater som för två veckor sedan kidnappades av PKK-gerillan. Bedömare här i Turkiet menar att även om frisläppandet och USA:s löften om åtgärder, knappast räcker för blidka den ursinniga turkiska opinionen efter den senaste månadens PKK-attacker, så trappas krisen nu ändå ner några snäpp.

Regeringen måste fortfarande visa att man är beredd att ta krafttag mot PKK-gerillan och de flesta menar att en militär aktion därför kommer att äga rum, men operationen tros bli mer begränsad, baserad på amerikansk underrättelseinformation och den sker i så fall med USA:s goda minne.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se