Landstinget riskerar nya skadestånd

Landstinget riskerar nya skadestånd när man väljer att inte göra om tvättupphandlingen. Det menar Jens Sundström (fp) efter landstingsstyrelsens beslut på tisdagen att låta Textilservice i Boden ta hand om tvätten efter att länsrätten underkänt det vinnande företagets anbud. Att upphandlingen inte gått rätt till framgår av länsrättens dom, menar Jens Sundström.

– Det finns starka ekonomiska, moraliska och juridiska skäl till att upphandlingen måste göras om. Jag trodde att landstingsledningen lärt sig av tidigare skadeståndsäventyr i Finland att man inte får gena och välja de enkla alterntiven när det gäller offentlig upphandling. Det viktigaste skälet är att det framkommer i länsrättens dom att man gjort ett dåligt jobb i upphandlingen, säger Jens Sundström.

Men när länsrätten underkänt det vinnande anbudet, står inte Boden på tur då?

– Nej, jag tycker det är ett dåligt alternativ att välja det dyraste och sämsta anbudet när man inte vet om det anbudet kommer att vara giltigt i en överprövning. Det kan sluta med att vi likt förbaskat får göra om upphandlingen, men då först i maj, och det vore mycket olyckligt, säger Jens Sundström.

Beslutet i landstingsstyrelsen togs med stor majoritet. Kristdemokraterna, som även röstade för folkpartiet eftersom Jens Sundström inte kunde närvara, hade en avvikande uppfattning och ville göra om upphandlingen.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se