Fler företag gör reklam på nätet

Reklam på nätet går mot nya rekordnivåer. Det visar en kvartalsrapport från Institutet för reklam och mediastatistik.

Ted Persson, som arbetar på ett företag som tillverkar reklamkampanjer på nätet, berättar.

– Om du tittar på hur stor del av reklambudgetarna som går till nätet, så var det kanske från två till max fem procent när jag började jobba för tio år sedan. Idag är vi hos vissa kunder uppe i 30-35 procent. Det är mycket mer pengar i branschen nu.

Ted Persson arbetar på Great Works. Det är ett av de företag som tillverkar reklam på nätet, och som det nu går mycket bra för.

Nya siffror visar fortsatt ökning
Idag, onsdag, kommer kvartalssiffror från Institutet för reklam och mediastatistik, som visar på en fortsatt ökning på 30 procent för nätreklam under perioden juni till september.

Reklam på nätet tar också en allt större del av företagens reklambudgetar.

David Sundin en annan av delägarna på Great Works säger att branschen helt enkelt rest sig igen efter it-kraschen 2000.

– När det gick ned trodde folk att allt skulle spricka, det här kommer försvinna. Alla annonsörer slutade att annonsera på nätet, för de läste att det skulle krascha. Men användarna fortsatte ju att använda nätet, för det fanns ju en massa bra tjänster.

– Sedan fick företagen återupptäcka nätet, upptäcka att det ju fanns folk kvar där. Sedan har det återhämtat sig, och nu är det nya rekord på annonsering varje år eller halvår, säger David Sundin.

Bransch med många unga
För tio år sedan hade många av webbföretagen också en stark uppgång. De som då arbetade med hemsidor och reklam på nätet var ofta unga, berättar Charlotta Rydholm på Great Works.

Nu tio år senare har hela it-branschen mognat och kuddarna är borta från kontoren säger hon.

– Man syntes väldigt mycket 1999 och 2000, med alla de här kuddarna, och alla skateboards som fanns överallt. Det var musik och unga människor. Det var jättemärkligt för väldigt många. Nu när det är tillbaka igen är det inte så mycket kuddar längre, utan det är mer seriöst. Nu är det vuxet, mer en ”riktig” arbetsplats, mer på allvar, vilket är väldigt skönt, säger Charlotta Rydholm.

Katarina Gunnarsson
katarina.gunnarsson@sr.se