Minskad försäljning av statspapper

Oron på kreditmarknaden kan vara på väg att bedarra. Ett tecken på det är att Riksgälden, som säljer säkra statspapper till olika finansinstitut, dramatiskt minskat sin försäljning.

Situationen nu kan inte jämföras med den i somras, enligt Tomas Olofsson, upplåningschef på Riksgälden.

– Det har lugnat ner sig sen dess, trenden har varit åt det lugnare hållet och volymerna är väsenligt lägre i dag, säger Tomas Olofsson.

Den som investerar i statspapper får ränta på sina pengar, men mindre ränta än den som väljer mer riskfyllda placeringar.

Storköpte statspapper
När oron på finansmarknaden var som värst i somras valde många stora förvaltare att säkra upp med statspapper. Då var det inte ovanligt att Riksgälden sålde statspapper för mellan 40 och 60 miljarder kronor om dagen. Det är uppemot 60 gånger så mycket som under lugna perioder, då det handlar om någon eller några miljarder om dagen.

I dagsläget rör det sig om under 20 miljarder kronor per dag, men att detta innebär att vi sett det slutet på kreditoron är för tidigt att säga, enligt Tomas Olofsson på Riksgälden.

– Så långt skulle jag inte vilja gå, vi har sett en viss tendens till att det har lugnat ner sig men det är nog inte över än.

USA avgörande
Liksom som så många andra pekar Tomas Olofsson mot USA, där kreditfrossan den senaste tiden skördat flera offer. Så sent som i söndags avgick Citigroups vd och styrelseordförande Charles Prince på grund av jättebankens svårigheter på grund av bolånekrisen.

Fler analytiker hävdar att vi det vi än så länge sett, bara är början. Även Tomas Olofsson ser utvecklingen i USA som avgörande.

– Innan kreditoron är över är ju det framför allt ett resultat av att USA lugnar ner sig, tror jag, säger Tomas Olofsson på Riksgälden.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se