Sparplaner för vårdcentraler
Om ett par veckor ska sparplanerna vara klara för de vårdcentraler som går back i Vårdval Halland. Totalt handlar det om runt 16 miljoner kronor och framför allt är det i Laholm, Hylte och Falkenberg som man måste spara.
Färre personal, minskade öppettider, ökad delaktighet eller annonskampanjer. Strategierna ser olika ut visar P4 Radio Hallands granskning.
Av länets 25 vårdcentraler beräknas sex gå minus med miljonbelopp. För Laholm Centrum och Glänninge handlar det om sju miljoner kronor. Pengar som man kan spara, säger Ulf Eriksson som anställts som tillfällig verksamhetschef.
– Vi har ju drygt 7 000 listade idag. När man gick in i 2007 planerade man för en verksamhet som skulle ha haft 9 000 patienter ungefär. Därför är det en realistisk bemanning och nerskärning.
Nerdragningar och reklamkampanj
Rehabiliteringen i Knäred med tre anställda avvecklas, rehab i Laholm drar ner två tjänster och billigare lokaler och mindre öppet hos distriktssköterskorna i Veinge Våxtorp och Vallberga sparar fem tjänster,
Dessutom ska en läkartjänst bort när två vårdcentraler blir en och resurserna koncentreras till Centrum. Nu planeras en reklamkampanj och får man 1 000 patienter till är ekonomin i balans, enligt Ulf Eriksson.
I Hyltebruk försvann glesbygdsstödet och nu ska 1,5 miljon sparas. Antingen måste jourcentralen på kvällar och helger bort, eller blir det personalminskning dagtid, säger verksamhetschef Katarina Samskog.
Större delaktighet
På Gruebäcks vårdcentral i Falkenberg satsar man på delaktighet för att hämta hem 2,8 miljoner.
En sköterska och en läkare har utsetts till verksamhetschefer, personalen har fått större inflytande och valt att lämna sidouppdrag för att gå upp på heltid, vilket sparar in dyra hyrläkare, säger Maria Pettersson, en av verksamhetscheferna på Gruebäcks vårdcentral.
– Nu är vi en enhet och vi jobbar för detta. Istället för att bara gå till jobbet känner man att man har ett ansvar i en utökad utsträckning för det man gör på arbetsplatsen.