Dagverksamhet för hemlösa ska upphandlas

I framtiden är det tänkt att endast en frivilligorganisation ska bedriva dagverksamhet för hemlösa i Västerås. Därför har individ och familjenämnden fattat beslut om att tjänsten ska upphandlas. Men det innebär att den frivilligorganisation som förlorar upphandlingen kan tvingas stänga redan nästa år.

En av de är RIA hela människan, där Ronald Henriksson är föreståndare.

- Det finns så mycket bra kvalitéer redan idag, och varför inte ta vara på det. Istället ska bara en organisation bedriva dagverksamhet och det är resursslöseri, säger Ronald Henriksson till P4 Västmanland.

Idag drivs den öppna dagverksamheten av Citykyrkan och RIA Hela människan som får ungefär 600 000 kronor per år i föreningsbidrag av kommunen. För pengarna erbjuder RIA frukost och Citykyrkan lunch och de hemlösa kan också duscha, hämta post, byta kläder, tvätta och vila en stund.
Nu vill Västerås stad att det här ska skötas av en organisiation som ska få 1,5 miljoner per år. För det ska de som vinner upphandlingen erbjuda både frukost och lunch, betala hyra för lokalen och ha anställda som kan ge både stöd och och personlig omvårdnad. Man ska också samarbeta med kommunens uppsökande verksamhet och inslussningsboende. Ronald Henriksson undrar om det överhuvudtaget är möjligt för den summan.

- Ja, det är klart att jag tycker att den är alldeles, alldeles för liten med tanke på vad det ska räcka till. Det begriper alla som tänker till litegrann att det här är väldigt lite pengar i de här sammanhangen, säger Ronald Henriksson.