Destination Gotland dyrare än SJ

Det kan löna sig att dubbelkolla priset på färjebiljetten till Stockholm. I det exemplet som Radio Gotland upptäckt blir det betydligt dyrare när man bokar sin biljett via Destination Gotland jämfört med SJ. - De får anpassa sina priser efter oss, säger Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland.

Exemplet gäller för en person som fyllt nitton, men ännu inte fyllt 26 och som inte får studerande- eller gotlänningsrabatt. För den personen kostar det 237 kronor om den bokar sin biljett till Stockholm via Nynäshamn hos SJ.

Priset för exakt samma resa, med samma båt och samma buss blir hos Destination Gotland 311 kronor - en skillnad på 74 kronor enkel tur. Men så kommer det inte vara länge till. Enligt Destination Gotlands Per-Erling Evensen ska SJ priset nu höjas så att de stämmer överens med Destination Gotlands.

- Det kommer ske inom de närmsta dagarna enligt de uppgifter jag fått, säger han.

Det är det nya Resplus-systemet som gjort att det skiljer i priser beroende på var man bokar.

Tanken med Resplus är att man ska kunna boka en resa med flera olika trafikslag runt om i landet med ett samtal och få allt på samma biljett.

Tidigare var man tvungen att ha minst en tågsträcka med på resan för att kunna boka en sådan biljett, men nu räcker det med två olika trafikslag, till exempel färja och båtbuss.

I somras gick Destination Gotland på försök med i projektet och det finns vissa saker som inte har ”synkats” än. Till exempel kan man inte få Gotlandsrabatt hos SJ, vilket gör att man som gotlänning i många fall inte tjänar på att boka Resplusbiljett. Men trots prisförvirringen så är man nöjda på Destination Gotland.

- Vi gick med eftersom vi tycker det är viktigt att göra Gotland enkelt tillgänligt på Sverigekartan, säger Destination Gotlands marknadschef Per-Erling Evensen.