Protester mot nedläggning på Rosenhaga

Skövde kommuns omvårdnadsnämnd planerar att lägga ned dagsjukvården på Rosenhagahemmet.
Nu är oron stor bland dom äldre och för personalen kom beskedet som en chock.
– Jag trodde inte att det fanns på kartan att lägga ner den här verksamheten. Den är så otroligt viktig, säger undersköterskan Elisabeth Bengtsson.

Cheferna inom äldreomsorgen anser att den vård som ges på Rosenhagahemmet kan utföras på andra håll inom befintlig äldreomsorg och att den därför kan läggas ner. 

Varje vecka besöker ett 60-tal äldre dagsjukvården. En del av dem får rehabträning där, men de flesta kommer för den sociala samvaron. Många är ensamma, och det här har varit ett sätt att bryta isoleringen. 

Oro och förtvivlan
Nu när nedläggningshotet hänger över verksamheten har många vänt sig till personalen med sin oro. Många är mycket upprivna och ledsna, säger undersköterskan Barbro Kellgren och beskriver reaktionerna så här:

– Förtvivlan. Fullständig förtvivlan. De undrar vad det ska bli av dem nu och vad de ska göra. Många säger att det är detta som hållit dem uppe, att det är detta de levt för.  

Personalen är upprörd och menar att förvaltningsledningen har visat en arrogant attityd när personalen protesterat mot nedläggningsförslaget.

Barbro Kellgren berättar att flera av de anhöriga också tagit mycket illa vid sig av förslaget:

– En systerdotter sa att förslaget var att jämföra med en ren avrättning. Under de åren som hon gått här har hon sett hur detta har lyft henne (släktingen, reds anm.) och förbättrat hennes livskvalité, så hon ser det som ett fruktansvärt dråpslag.