Radar ska säkra maten

Risken för att du ska få glasbitar, plast eller rester av trä i maten är inte stor, men den finns. Ett sätt att eliminera otrevliga och skadliga främmande ämnen i maten är att livsmedelsindustrin nu kan börja använda radarteknologin. För nu är den första matradarn på väg in i svensk livsmedelsindustri.

– Vi har en tank där vi kan fylla på olika sorters matvaror, så pumpas det runt och igenom våra mätceller. Om maten innehåller ett främmande föremål går en signal till en utkastarventil som sköljer ut maten med det främmande föremålet, säger Jenny Kannisto och demonstrerar den matradar som snart kommer att finns i bruk på ett fleratal svenska livsmedelsföretag.

Bakom radarn står Göteborgsföretaget Food radar systems. Till en början kommer matradarn att arbeta med pumpbar mat såsom barnmat, yougurt, olika såser och annan vattenbaserad mat. Men bageriprodukter, hela köttstycken, olika former av potatis och annan torrbehandlad mat kommer också att kunna köras genom matradarn.

Till en början med menar företagets vd Mikael Reimers att matradarn är ett komplement till matröntgenanläggningarna.

– En kombination av systemen kommer att ge en absolut ökad produktsäkerhet., säger Mikael Reimers.

Enligt honom kan matradarn hitta saker som röntgen missar, såsom trä och vedartade föremål samt vissa plastföremål. Radarn går igenom maten innan den förpackas och ett användningsområde kan vara att kontrollera importerad mat innan den bearbetas i livsmedelsindustrin.

Redan nästa sommar räknar också företaget med att man också har utveckalt en radar som håller koll på exakta temperaturer inom matberedningens processer.

Vid för låga temperaturer finns det risk för salmonella och vid för höga temperaturer försvinner vatten ur maten så att den blir för torr och smaklös.