Norrbotten har ett bra övningsområde

Just nu pågår slutövningen för den internationella insatsstyrkan Nordic Battle Group där fem länder övar för att ha läget under kontroll om det blir ett skarp läge där truppen kallas ut till en oroshärd. Området de övar i sträcker sig från Jokkmokk till Boden.

De som soldaterna ska öva är att ta sig in i ett land, få ett stabilt läge och göra det möjligt för invånarna att gå till val.

Brigadgeneral Karl Engelbrektsson som har ansvar för Nordic Battle Group har stora förhoppningar på övningen.

– Jag tror övningen kommer att visa att de flesta av våra system fungerar bättre är vad folk tror, säger han.

Övningen som nu pågår till den 11 november är den första där hela förbandet övar.

Norrbotten passar bra för att pröva ett stort förband

– För att kunna genomföra övningen måste vi ha stor manöverområdet både i luften och på marken. Dessutom behöver vi stora avstånd för att öva på logistiken. Därför är Norrbotten bra, säger Karl Engelberktsson brigadgeneral om varför de valt området mellan Jokkmokk och Boden som övningsområde för den multinationella övningen.

Från årsskiftet ska soldaterna vara redo

NBG som styrkan förkortas är en snabbinsatsstyrka på 2 800 soldater som ska vara beredda att åka ut på uppdrag någonstans inom 600 mils radie från Bryssel.

Under tiden från 1 januari 2008 och ett halvår framåt är Sverige och Försvarsmakten ansvarig för styrkan. I styrkan ingår fem länder. Förutom Sverige även Norge, Finland, Estland och Irland.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se