Palestinier tror inte på Rice-konferens

Under de närmaste dagarna kommer USA att skicka ut inbjudningar till en fredskonferens om Mellanöstern, som väntas äga rum den 26 november i Annapolis i USA. Palestinier i östra Jerusalem är pessimistiska.

– Al-Aqsamoskéns portar är av järn. Det är bara döda martyrer som äger tillträde.

Så lydde en av talkörerna, som syftar på att palestinier utan särskilt tillstånd inte kommer igenom muren och inte kan besöka de heliga platserna i Jerusalem. De kan inte komma till sjukhus i det arabiska östra Jerusalem och definitivt inte arbeta i där om de bor på fel sida muren.

Hård verklighet
Ehud Olmert talar om fred, Condoleezza Rice bjuder till konferens, men det vi ser på marken är en annan verklighet.

– Inga av de löften som givits om att till exempel lätta på några av de 563 vägspärrar, som hindrar rörelse mellan palestinska byar och städer på västbanken, har uppfyllts, säger politikern Ahmed Tibi.

Demonstrationen är en protest mot den senaste demoleringen av hus i östra Jerusalem, där judiska områden expanderar på bekostnad av palestinska, eftersom palestinier sällan får byggnadslov.

När de ändå bygger, som till exempel en extravåning på ett hus, utfärdas rivningsorder.

Hoppas trots allt
Kvinnan som ropar att bara döda martyrer kommer in i Jerusalem, har rosa t-tröja och är palestinsk parlamentsledamot.

Hon är den enda av alla demonstranter jag talar med som säger att hon är hoppfull.

– Jag tror inte på Condoleezza Rices fredskonferens, men jag tror på oss. Självklart ska vi befria Palestina och Jerusalem, säger hon med viss trött automatik.

Men inne i Gamla stan är de luttrade affärsmännen mer rakt på sak.

– Vi har hört ordet fred i 50 år nu. Det betyder ingenting för mig, säger mannen som säljer magdansdräkter alldeles intill gravkyrkan, medan de små mynten i magdanskjolen rasslar i vinden.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se