Hård debatt om lite pengar i Östhammar

Det blev en tidvis frän debatt i kommunfullmäktige i Östhammar i går kväll då majoriteten, bestående av borgerliga partier plus miljöpartiet, la fram sin första egna budget efter valet.

Socialdemokraternas Ingvar Johansson anklagade kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg för att i sin presentation av budgeten ha förskönat den och inte nämnt de många sparkrav den innehåller:

- Man kan likna budgeten vid en smörgåstårta. Alliansen har lagt lite grönsaker omkring, men de har stoppat ner några halvruttna ägg och några bittermandlar i den här tårtan.
Ingen har sagt att vi ska sänka budgeten till färdtjänst med en 1,1 miljon, räddningstjänsten sänks med 0,7 miljoner.

Jacob Spangenberg, centerpartiet, gav Ingvar Johansson svar på tal.

- Jag vill påminna om att även du och ditt parti har varit helt med, och fortfarande inte har yrkat några avslag på de kostnadsminskningar som du raljerar över.

Ja, det blev en debatt som påminde om valrörelsen när budgeten i Östhammar togs i går. Hela 68 inlägg gjordes, trots att skillnaderna mellan majoritet och opposition var små. Socialdemokraterna yrkade på mer pengar till skola och fritidsnämnd än majoriteten. Och Jacob Spangenberg tröttnade på oppositionens beskrivning av Sverige och Östhammar efter valet:

- Jag blir så bedrövad när jag hör att folk faller in i den här kören om att plånboken skulle styra vilken vård och omsorg vi ska ha i framtiden. Jag tycker det är en otroligt trist retorik.

- Se vad a-kassan har gjort och se vad flera av de häroliika delarna har gjort. Det är inte några påhitt och floskler vi kör med, utan vi har sett vardagen, svarade Margareta Widén-Berggren, socialdemokraterna.

Folkpartiets Mats Sjöborg lyssnade förvånat på den fräna debatten.

- Om man tittar lite närmare efter vad vi egentligen är oense om, så är det ju väldigt marginellt. Då kan jag vara lite stillsamt förvånad över tonläget.

Och Birger Norén i partiet Solidaritet och Samverkan höll med:

- Det här har nog varit den mest märkliga budgetdebatt jag varit med om under mina 44 år. Egentligen handlar det om väldigt lite pengar...


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se