Jultomten kommer med jobb till Karesuando

Jultomten kommer med 60 arbetstillfällen till Karesuando/Enontekiö området. Davvi Hotel i finska Karesuando räknar med att fördubbla antalet gästnätter undet ett år när jultomten och andra dagsaktiviteter ska locka engelska gäster.

Davvi Hotels ägare Carina Winnebäck har drivit hotellet i åtta år och ser fram emot en hektiskt vinter.

- Personligen så känns det fantasktiskt roligt, det känna som att nu hamnar man i ett nytt utvecklingsskede, det är en ny utmaning, säger hon.

Engelska turister
Från och med 30 november fram till 1 januari kommer 49 flygplan landa på flygplatsen i Enontekiö. På varje flygplan kommer det finnas mellan 130 och 240 engelska turister. Det är ett engelskt reseföretag, Transun, som arrangerar resorna till området.

På fem och en halv vecka kommer mellan 6 500 och 11 500 turister besöka Karesuando/Enontekiö området. Vissa är bara dagsturister och stannar fyra fem timmar och andra är med på dagsaktiviteter som besök hos jultomten, samiskt viste och hund- och skotersafari.

Nöjd chef
Davvi hotell kommer att ha 1560 nattgäster på fem och en halv vecka som de stannar två till fem nätter. Det betyder att man har 4 800 gästnätter på fem och en halv vecka och det är lika många som man annars brukar ha på ett helt år.

Jultomtarna kommer att ta emot turister både i Karesuando som Enontekiö. Arbetsförmedlingens chef Terje Raattamaa är väldigt nöjd med att jultomten kommer att ge arbetstillfällen till Karesuandoområdet.

- Personerna som får en möjlighet att jobba växer ju själv i uppdrag och uppgifter kan eventuellt också starta eget inom just den här branschen, säger han.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio