Strid om ny polsk utrikesminister

I Polen pågår ett stort politiskt bråk mellan presidenten Lech Kaczynski och den tillträdande premiärministern Donald Tusk. President Kaczynski vägrar godkänna den nya regeringens utrikesminister, men kan inte avslöja varför.

Den gamla regeringen med Jaroslaw Kaczynski som premiärminister har avgått. Den nya regeringen med Donald Tusk som regeringschef har ännu inte tillträtt.

Förseningen beror på den person som Donald Tusk vill se som sin utrikesminister. Den föreslagne högste chefen för polsk diplomati heter Radek Sikorski, en person med stor internationell erfarenhet.

Tidigare krigskorrespondent
Sikorski tog sin akademiska examen i Oxford, har arbetat för amerikanska och brittiska medier som prisbelönt krigskorrespondent och som soldat i Mellanöstern och Afghanistan.

Han är gift och har två barn med den världsberömda amerikanska journalisten Anne Applebaum, han har tidigare varit försvarsminister men duger alltså inte som utrikesminister.

Hemlig information
Presidenten Kaczynski säger att det finns hemliga uppgifter om den föreslagne utrikesministern, upplysningar som visar att Sikorski är olämplig för uppgiften.

Vilka de hemliga informationerna är får den tillträdande premiärministern Tusk inte veta eftersom han ännu inte tillträtt som regeringschef. De hemliga uppgifterna är nämligen så hemliga att bara stats- och regeringschefer får ta del av den.

I denna absurda moment 22-situation befinner sig den polska regeringsbildningen. Historien ger samtidigt en klar antydan om att den nya regeringen får en besvärlig dragkamp med presidenttvillingen Kaczynski.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se