Kulturpriset till Lena Willemark

Landstingets kulturpris går i år till folkmusikern och sångerskan Lena Willemark.  I motiveringen heter det bl a att Lena Willemark med sin enastående vokala stämma, känslig för såväl den älvdalska traditionen som för en nyskapande folklig ton, fångat hela landet. Prissumman är 50 000 kronor och Lena Willemark, som just nu befinner sig i Japan, får ta emot priset den 19 november. Även kulturstipendiater utsågs.

Det var tre kulturstipendiater som utsågs. Det var Veronika Brovall, Johanna Nilsson och Hårkullornas förening i Våmhus. Stipendierna är på vardera 30 000 kronor.
I motiveringarna heter det:
Hårkullornas förening, har genom sin verksamhet på ett utmärkt sätt visat vägar att för framtiden vårda och vidmakthålla traditionen med hårarbeten.
Veronika Brovall, är född och uppvuxen i Falun. Med skulpturalt collage som främsta uttrycksform bygger hon sina uttrycksfulla och märkligt spännande utställningar. Från sin plattform i Berlin har hon Europa som arbetsplats, men återvänder ofta till Dalarna och Falun för att visa sin engagerande samtidskonst.
Johanna Nilsson, Borlänge. Med en märkvärdig bredd och ett stilistiskt skpande, från det mobbade barnets perspektiv till rebeller vid Handelshögskolan har Johanna Nilsson etablerat sig i den svenska författareliten. Den senaste romanen, Jag är Leopardpojkens dotter, handlar om hennes farfar, Borlängemissionären, i Afrika.