Misstänkt krigsförbrytare inför rätta

På onsdagsförmiddagen inleddes rättegången mot ledaren för det serbiska ultranationalistiska partiet Vojislav Seselj vid den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag i Nederländerna.

Med sin och sitt partis etniska hatpropaganda uppmuntrade Vojislav Seselj till etnisk rensning och övergrepp under kriget i Jugoslavien på nittiotalet, sa åklagaren Christine Dahl som inledde rättegången.

Bevismaterialet visar att Seselj gjorde sig skyldig till brott under balkankrigen, säger åklagaren och tillsammans med de ledande krafterna i Serbien verkade han för bildandet av ett Storserbien, säger åklagaren.

Ledare för radikalt parti
Vojislav Seselj är, trots att han sitter fängslad, partiledare för Serbiens Radikala parti. Under kriget i före detta Jugoslavien piskade han, enligt åtalet, upp en hatstämning mot kroater, muslimer och andra icke-serber.

Den krigiska serbiska nationalism som han drev ledde till hundratusentals ickeserbers död och fördrivning. Det hela syftade till bildandet av ett etniskt rent Storserbien, enligt åtalet.

Rättegången skulle ha inletts redan för ett år sedan, men har skjutits upp flera gånger, bland annat för att den åtalade har hungerstrejkat.

Anklagar domstolen
På samma sätt som den förre serbiske presidenten Slobodan Milosevic gjorde, har Vojislav Seselj anklagat domstolen för att var antiserbisk. 

Under de förberedande förhandlingarna har han förolämpat domarna och vägrat ta emot hjälp från de försvarsadvokater som anvisats honom. Han insisterar på att försvara sig själv.

Seselj själv tillbakavisar alla anklagelserna och enligt nyhetsbyrån AFP tänker han använda rättegången för att påvisa att det finns en internationell antiserbisk konspiration där EU, Tyskland, Nato, USA och Vatikanen ingår.

I morgon, torsdag, är det planerat att han ska yttra sig om åtalet. Rättegången väntas ta ungefär ett år och flera vittnen, bland annat offer för den etniska rensningen vätas framträda.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se