Kritik mot bensintankning av Växjö kommuns personal

Föreningen Gröna bilister riktar nu kritik mot Växjö kommun efter uppgifterna att kommunen mest tankar bensin i sina miljöbilar.
Bara 20 procent av det som hamnade i tankarna förra året var förnybart bränsle, resten var vanlig benisn, visar kommunens egna siffror.

Av Växjö kommuns 197 bilar är hela 132 miljöbilar. Men ändå var 80% av det bränsle som anställda tankade förra året vanlig bensin. Enligt kommunens projektsamordnare på planeringskontoret Henrik Johansson, beror det här på att många bilar finns på de små orterna på landsbygden och att mackar där inte erbjuder till exempel etanol. Men enligt Jacob Lagerkrantz på Gröna Bilister kan de inte helt skylla på det.
Gröna bilister sätter varje år betyg på landets kommuner efter att de tittat på hur miljövänliga de är just när det gäller utsläpp från bilar. Och trots de här siffrorna så fick Växjö i år nio poäng av 10 möjliga i Gröna bilisters granskning. Det beror enligt Jacob Lagerkrantz, på att man främst tittar på antal tankställen i kommunen och antalet miljöbilar kommunen köpt in. Men det här är en miss och till nästa år kan Växjös betyg komma att sjunka.

Therese Gabrielsson