Nytt Kvinnocentrum i Västerås

Under onsdagen invigs Västerås nya Kvinnocentrum. Därmed får kvinnor som utsätts för våld i nära relationer ett nytt ställe att vända sig till.

Kvinnocentrum drivs av Västerås stad, och det visar att även samhället i stort tar mäns våld mot kvinnor på allvar, menar en av centrets fem medarbetare, Agneta Wiröstrand-Hedqvist.

- Kvinnojouren har ju kämpat i alla år och är idag fullt accepterad, men nu när kommunen har gått in så ger det ytterligare stöd att det här måste vi göra något åt, säger Agneta Wiröstrand-Hedqvist till P4 Västmanland.

Kvinnocentrums samordnare Anne Lindell guidar runt i lokalerna. Här har redan ett 30-tal kvinnor tagits emot sedan centret smygstartade för en två-tre månader sedan. Kvinnocentrum kommer att samarbeta med Västerås kvinnojour som drivs av en förening, berättar Lindell.

- Så att det här är en resursförstärkning. Det inte fråga om att vi ska konkurrera om kvinnorna, för vi har kvinnor som räcker åt oss allihopa.

Varje år får polisen i länet in ungefär 1 000 anmälningar om fall av kvinnomisshandel, men forskning visar att antalet fall kan vara flera gånger fler, säger Lindell, ”och då bor ju 50 procent i Västerås”, tillägger hon.

Medan jouren inte alltid kan ta emot så många kvinnor som den skulle vilja så måste centret ta emot alla kvinnor som söker dess hjälp.

Centret är också ett resultat av att landets kommuner sedan den 1 juli särskilt måste möta behoven hos kvinnor som blir fysiskt eller psykiskt misshandlade av närstående.

Personalen har tystnadsplikt, men Kvinnocentrum är ingen myndighet dit någon skickas, utan dit söker man sig frivilligt. Det innebär också att personalen inte dokumenterar det kvinnorna berättar.

- Vi kanske gör arbetsanteckningar om vad vi har pratat om idag och vad vi ska göra nästa gång, men när kvinnan inte är aktuell river vi de papprena, säger Anne Lindell till P4 Västmanland.