Vaktbolaget skulle ha frågat om alkokontroller

Vaktbolaget i Ystad borde ha frågat länsstyrelsen först, innan de började med frivilliga blåstester för att upptäcka onyktra bil- och lastbilschaufförer i hamnen.

– Rikspolisstyrelsen säger att den typen av kontroll är förbehållen polisen, säger Ulf Andersson som handlägger ärendet på länsstyrelsen.

Det var i våras som bevakningsföretaget på uppdrag av hamnbolaget i Ystad började med frivilliga nykterhetstester bland förare som anlände med färjorna i hamnen. Drygt 127 rattfyllerister ertappades på så vis mellan maj och september i år, men efter en anmälan från en privatperson började tillsynsmyndigheten utreda ärendet.

Bevakningsföretaget hade inte ansökt till länsstyrelsen om att få göra blåstesterna och det visade sig att Rikspolisstyrelsen är kritisk till att väktare och inte polisen gjort testerna, vilket de nu även formellt uttryckt i ett remissvar till länsstyrelsen.

Bevakningsföretaget i Ystad har nu slutat med alkotesterna på eget initiativ och ska senast på måndag ge sin syn på frågan till länsstyrelsen, som sen ska fatta beslut i ärendet.