Övar i snö för uppdrag i sand

Fordon i luften och på marken och soldater i tusentals övar just nu i Norrbotten. Det är snabbinsatsstyrkan Nordic Battlegroup som övar i trakterna mellan Jokkmokk och Boden. Sverige har inom EU tagit på sig ansvaret för en av de två insatsstyrkor som ska stå i beredskap från årsskiftet och ett halvår framåt, och det är hela den styrkan som övar nu. Scenariot är att de ska stabilisera läget i ett land inför ett val.

Den som leder hela Nordic Battlegroup är brigadgeneral Karl Engelbrektsson som tog emot den samlade pressen på flygbasen i Jokkmokk. Mest intresse verkar finsk media ha av övningen eftersom de tre största tv-bolagen och totalt 15 finska journalister fanns på plats.

2 300 svenska soldater ingår i NBG men också norska, irländska och estländska soldater. Totalt ska styrkan bestå av 2 800 soldater i den multinationella snabbinsatsstyrkan. På övningsområdet sågs vi inte så mycket mer än fordon på rad och militärer som mest stod och väntade. Men efter ett tag dök övningsobjekten upp, ett gäng demonstranter som ställde sig och skrek slagord att deras folk skulle bli fritt.

De som ingår i NBG har har frivilligt tagit på sig uppdraget som innebär att de när som helst från januari och ett halvår framåt ska vara beredda att åka ut på ett uppdrag i ett krisområdet som ligger på en radie på 600 mil från Bryssel.