Skatteverket kontrollerar svartjobben på nytt sätt

Skatteverkets satsning mot svartjobben i restaurang- och frisörbranschen, har varit så effektiv att man nu vill använda samma metoder inom bygg- och städbranschen. Där beräknas fusket vara ännu värre och uppgå till 60 miljarder kronor.

– Det tror jag skulle funka bra för byggbranschen. Så att det blir lite mer koll vad som händer. Det är mycket svartjobb och sånt så att det kan försvinna lite, säger Kristian Johansson som är ställningsmontör i Stockholm.

Det är i bygg- och städbranschen som svartjobben är vanligast. Runt 60 miljarder kronor räknar Skatteverket att fusket uppgår till.

I år har Skatteverket kontrollerat svartjobben på restauranger och hos frisörer på ett nytt sätt. Vid årsskiftet blev företagarna tvungna att föra personalliggare, där man skriver upp vilka som jobbar och när.

27 000 oanmälda besök
Skatteverket har gjort 27 000 oanmälda kontrollbesök hittills i år där man har jämfört personalliggarna med vilka som jobbat där då och med de kontrolluppgifter som lämnats till Skatteverket. Resultatet hittills är 600 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och att 4 000 svarta heltidsjobb har blivit vita.

När året är slut, räknar Skatteverket med en miljard kronor mer till statskassan.

– Det som är effektivt med de här kontrollerna är att vi får en ögonblicksbild som vi kan förvalta vidare i den fortsatta hanteringen av de uppgifter som kommer in till Skatteverket, säger Conny Svensson, riksprojektledare på Skatteverket.

Nu vill Skatteverket använda samma metoder mot svartjobben i bygg- och städbranschen och man tror att flera miljarder kronor och tusentals jobb skulle bli vita.

Välkomnar besöken
– Det är självklart att det måste till en ändring i Skatteverkets förordningar för att de ska kunna gå ut och göra de här oannonserade besöken och det välkomnar vi, säger Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustrier och ledare för på projektet Krafttag mot svartarbete.

Men de vill också ha tillbaka ROT-avdraget för byggjobb i hemmen, som gör att privatpersoner kan få dra av kostnaden för reparation, ombyggnad och tillbyggnad.

– Vi har sett under tidigare perioder med ROT-avdrag och dess effekter och ungefär två miljarder kronor om året flyttas från den svarta sektorn till den vita, med hjälp av ROT-avdraget.

Hårdare tag
På Skeppargatan i Stockholm monterar Kristian Johansson ställningar för en renovering. Han hoppas på hårdare tag mot svartjobben nu.

– Det är ett stort problem, speciellt för oss som har utbildning och blir av med jobb för att vi är för dyra. Så det är bara positivt, tycker jag, säger han.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se