Nokia drar ifrån Ericsson

I tävlingen mellan finska Nokia och svenska Ericsson har nu Nokia dragit i från rejält, i alla fall när det gäller på aktiemarknaden. Frågan är hur mycket tålamod de stora aktieägarna i Ericsson har kvar efter ett ras på över 30 procent i år och efter flera år utan något större lyft.

Runt 19 kronor har Ericssonaktien handlats i de senaste dagarna efter den kraftiga vinstvarningen för drygt tre veckor sedan. Det var efter den som aktien dök med 25-30 procent.

Sett sedan årsskiftet har Ericssonaktien rasat med över 30 procent, samtidigt som Nokia-aktien under samma period har gått upp med runt 80 procent.

Förklaringen till att kurserna gått så skilda vägar är att de två telekomjättarna har tyngdpunkten inom olika delmarknader. Nokia är etta i världen på mobiltelefoner och den marknaden växer snabbt medan Ericsson är störst inom nätverksutrustningen där det går mera trögt.

Besvikelse för småsparare
Utvecklingen har förstås varit en besvikelse för många småsparare. Men Ericsson ägs också av stora pensionsfonder, till exempel Alecta och AMF Pension, som jagar avkastning till sina sparare och frågan är hur länge de har tålamod att vänta på en vändning.

Johan Strandberg, analytiker på SEB Asset Management, tror att det finns en och annan storägare som nu är på väg att till viss del lämna Ericsson.

– Vi ser att en del av dem kommer att minska sina innehav i Ericsson eftersom de räknar med att det under ett år framöver kommer att vara en ganska tråkig kursutveckling.

Vilka är det som köper de här aktierna?

– Det är de som är spekulativt inriktade och de som tror på en snabbare vändning, så man chansar på det helt enkelt, säger Johan Strandberg, analytiker på SEB Asset Management.

Sören Granath
soren.granath@sr.se