Operatörer ska lagra telefonsamtal, mail och sms

Telebolag och operatörer ska vara skyldiga att lagra information om alla telefonsamtal, mail och sms i ett år. Orsaken är att polisen ska kunna använda dem i brottsutredningar. Det föreslogs i en statlig utredning under onsdagen.

Justitieminister Batrice Ask accepterar nu att sådana här uppgifter sparas eftersom EU-länderna kommit överens om att så ska göras men tycker att systemet är både svårt och känsligt.

– Ja, man kan ha tveksamheter kring det. Det viktiga är väl att konstatera att den här typen av uppgifter finns idag och nu har man bestämt sig i Europa för att det ska finnas en minimianordning på det området. Då måste vi i Sverige också ha en sådan reglering, säger Beatrice Ask.

Ask har svängt i frågan
Förre justitieministern Thomas Bodström drev på för att EU-länderna skulle komma överens om att spara information om vem som ringer, sms:ar eller mailar till vem. Beatrice Ask var starkt kritisk men har fått acceptera beslutet.

Under onsdagen föreslog en utredning hur detaljerna i ett sådant här system ska se ut i Sverige. Uppgifterna ska sparas i ett år och systemet ska införas 2009.

Stora kostnader för företagen
Utredningen tror att lagringen kommer att kosta telebolag och internetoperatörer omkring 200 miljoner kronor. Både Telia Sonera och Telenor har protesterat mot detta.

Patrik Hiselius jobbar med public affairs på Telia Sonera och är frågande till dessa framtida kostnader.

– Det är myndigheter som ska stå för myndighetskostnader och polisiär verksamhet. Alla har olika uppfattningar om vad det här kommer att kosta.

Beatrice Ask ser dock på kostnadsfrågan på ett annorlunda sätt.

– Till syvende och sist är det vi konsumenter som får betala, på ett eller annat vis.

Varför ska man acceptera det som konsument?

– Jag tror att vi alla är beredda att betala en del för att vi ska sätta dit brottslingar.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se