Kritik mot Bodströms sidouppdrag

Flera borgerliga ledamöter i riksdagens justitieutskott är kritiska till att utskottets ordförande, socialdemokraten Thomas Bodström driver en advokatbyrå vid sidan av ordförandeuppdraget.

Kritiken handlar både om risken för att Bodström kan komma att få det svårt att hålla isär sina olika roller, som att han kan komma att inte ha tillräckligt med tid för riksdagsarbetet.

Centerpartisten Johan Linander är en av kritikerna.

– Det finns möten som visar att han har väl lite tid för utskottsarbetet. Man ska också komma ihåg att han har ett extra arvode för att sköta extrauppgifterna som ordförandeskapet innebär.

Vad är det för tendenser du syftar på?

– Det har handlat om mindre grejer, som hur ofta vi ska ha sammanträde. Det har varit en lång diskussion om en middag som justitieministern skulle bjuda på, säger han.

Men Johan Linander befarar också att Thomas Bodström kan få problem med att hålla isär rollerna.

Moderaten Hillevi Engström håller med.

– Det kan ju bli en konflikt när vi ska lyssna på generaldirektören från Domstolsverket om man själv har jobbat i rätten dagen innan och haft en synpunkt på hur man arbetar. Jag tycker det är bättre att vi lagstiftare kliver ur vår yrkesroll under den tiden vi är lagstiftare.

Vad är det du tycker att Thomas Bodström skulle välja bort?

– Det får ju vara en fråga för honom. Det finns ju många duktiga kvinnor i justitieutskottet från socialdemokraterna. Ett förslag kan ju vara att lämna över ordförandeskapet till någon av dem, säger hon.

En av dem som Hillevi Engström syftar på är Elisabeth Markström, som motionerade till konstitutionsutskottet när hon tyckte att förre riksdagsledamoten och advokaten Peter Althin varit jävig. Men hon tror inte att Thomas Bodström kommer att hamna i samma känsliga situationer.

– Skulle det uppstå en situation som kan liknas vid jäv så skulle jag inte på något sätt tveka att be Thomas Bodström att avstå från behandling av ett sådant ärende, säger Elisabeth Markström.

”Helt annan inblick”
– Jag träffar ständigt människor i rättsväsendet, och det är klart att det är väldigt bra för mig som ordförande i justitieutskottet. Det ger mig en helt annan inblick i verkligheten än om jag bara kommer som före detta justitieminister, eller som ordförande i justitieutskottet, säger Thomas Bodström.

Thomas Bodström oroar sig alltså heller inte för jäv. Inte heller ser han det som något problem att andra kan utnyttja hans dubbla roller, det befarar däremot partikamraten och tidigare vice ordförande i justitieutskottet Susanne Eberstein.

Hon syftar på Expressen häromdagen som rapporterade om den förre justitieministern som i sin roll som advokat anklagar en skådespelare för våldtäkt.

– När man bara läser på framsidan av Expressen får man ju intryck av att han som politiker går ut och anklagar en känd person för att ha gjort något. Det är något helt annat än att göra det som advokat, och företrädare för en människa så jag tycker kanske att det är Expressen som verkligen hårdrar detta och då kan man fundera att det är besvärligt med olika roller, säger Susanne Eberstein.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se