Nytt epidemiskt kriscenter byggs i Solna

Ett nytt europeiskt kriscentrum som ska hantera större epidemier av till exempel influensa byggs nu upp vid Europeiska smittskyddsmyndigheten i Solna. Från centret ska hela Europas smittskyddsarbete ledas vid en omfattande epidemi.

För frågan är inte om en större epidemi kommer, utan när, säger Robert Madelin, hälsoansvarig vid Europakommissionen.

Tomtebodaskolan
I all tysthet byggs nu ett kriscentrum upp i den röda byggnad som en gång var Tomtebodaskolan för synskadade i Solna. Här finns lokaler och personal snart beredda på att leda arbetet i isolerade rum, men med direkt uppkoppling till Världshälsoorganisationens högkvarter i Genève, EU:s hälsoansvariga i Bryssel och samtliga hälsomyndigheter i de 27 EU-länderna.

Härifrån ska arbetet ledas och samordnas 24 timmar om dygnet. Och när pandemin kommer så blir det kaotiskt här, förutspår Robert Madelin.

30 och 50 experter
– Människor ska kunna få svar på alla sina frågor, och allt praktiskt som ska fungera till exempel transporter, lastbilar, flyg och matdistribution, säger Madelin. Mellan 30 och 50 experter på hälsa, kommunikation och IT kommer att sköta arbetet.

Idag är det fortfarande tomt och tyst runt de iordningställda arbetsplatserna, och datorerna är avstängda, men kriscentret kommer att tas i bruk, det är Robert Madelin säker på.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se