Tonen hårdnar i republikansk valkamp

I USA hårdnar kampen om vem som ska bli republikanernas presidentkandidat. Striden är den jämnaste inför ett primärval på flera decennier. Kandidaterna gör nu allt för att locka väljare i de avgörande delstaterna.

Tidigare guvernören i Massachusetts Mitt Romney talar till de redan övertygade på ett kampanjmöte i Columbus i South Carolina.

Bländvitt leende
Romney med bländvitt leende och lika bländvit skjorta får applåder för sitt budskap om ett starkt försvar och hårdare tag mot illegala invandrare.

– Jag kan ha chans att vinna South Carolina, säger Romney till Ekot, och de senaste opinionsmätningarna visar att hans popularitet här i den amerikanska södern är på väg upp.

I nationella mätningar ligger Romney hack i häl på tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani och förre senatorn från Tennessee, Fred Thompson.

Jämnast på 30 år
Inte på trettio år har kampen mellan de republikanska kandidaterna varit så här jämn strax före primärvalen.

Och South Carolina kan bli avgörande, eftersom det är den första av delstaterna i södern som går till primärval (valet är den 19 januari) och en vinst här kan smitta av sig på andra delstater.

Ingen lysande stjärna
En av de republikanska väljarna, lastbilschauffören Dick Driscoll säger att han går på alla möten för att avgöra vem som är bästa kandidaten, men än har han inte sett någon som utmärker sig.

– Det lutar åt Romney, säger lastbilschauffören från Columbia. Men, tillägger han, ingen av kandidaterna är någon lysande stjärna.

Ginna Lindberg, Columbia
ginna.lindberg@sr.se