Mordrättegång inleds

Idag, torsdag, inleds rättegången i Uddevalla tingsrätt mot den 24-årige man, som i juli i Strömstad slog ihjäl en 39-årig kvinna. Mannen står åtalad för mord och har erkänt att han slog kvinnan i huvudet med en bräda.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 24-åringen inte har begått gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning. Därför kan endast fängelsestraff komma i fråga.

Idag inleds rättegången i Uddevalla tingsrätt mot den 24-årige man, som i juli i Strömstad slog ihjäl en 39-årig kvinna.

Mannen står åtalad för mord och har erkänt att han slog kvinnan i huvudet med en bräda.

24-åringen är invandrare från Brasilien. Han är uppvuxen med en ensamstående mamma i en syskonskara om fyra i en favela, ett slumområde av det slag som omger större städer i Brasilien. Redan i tidig skolålder fick han börja arbeta för att bidra till familjens försörjning.

Till Sverige kom mannen 2005 som danslärare i en speciell, brasiliansk kampdans. Han blev ihop med en två år yngre göteborgskvinna med rötter i Strömstad också hon dansare. De flyttade till Brasilien under ett år och gifte sig där.

I somras arbetade båda på samma krog i Strömstad. 24-åringen och hans offer träffades på krogen. Mannen hade då utvecklat ett alkoholmissbruk. Både gärningsman och offer var alkoholpåverkade när dådet inträffade.

Frågan är om mannen kan dömas till fängelsestraff, eller om hans psykiska tillstånd vid dådet föranleder rättspsykiatrisk vård. Det har rättsmedicinalverket undersökt.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 24-åringen inte har begått gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning. Därför kan endast fängelsestraff komma i fråga.

Åklagaren säger till Sveriges Radio Väst att han kommer att yrka på livstids fängelse för uppsåtligt mord.