Fånge försökte gräva sig ut ur häktet

Kriminalvården i Uppsala får kritik för bristande rutiner i samband med att en intagen på häktet försökt gräva sig ut ur sin cell. Händelsen inträffade i maj i år och kriminalvårdschefen Ninni Wallentin ser allvarligt på det inträffade.

- Det är en händelse som naturligtvis inte ska inträffa, säger Ninni Wallentin.

Under några veckor i maj så satt en man häktad i cell nummer 5 på Uppsalahäktets annex vid Ulleråkersområdet. Under de sista dagarna som han satt där så ägnade han sig åt att gröpa ur väggen i cellen med hjälp av ett stolsben. Avsikten var enligt honom själv att han ville rymma för att kunna ta sig till en tandläkare och för att träffa sin sambo.

Handdukar dolde hålet

Han arbetade ostört i två dagar och lyckades gräva ur en skåra som var cirka tre decimeter bred och en och en halv decimeter djup. Det urgröpta materialet samlade han sen under sängen. Att personalen inte upptäckte mannens rymningsförsök beror på att den häktade hade hängt för några handdukar vid väggen, och det hela uppdagades först efter att mannen hade flyttats till anstalten i Gävle och handdukarna skulle tvättas. Händelsen anmäldes och nu riktas kritik internt mot Kriminalvården i Uppsala för det inträffade. Personalen på häktet borde, med tanke på de omfattande säkerhetsrutiner som finns, ha undersökt cellen bättre, heter det i kritiken. Tillförordnade kriminalvårdschefen Ninni Wallentin:

- Det är alldeles uppenbart att vi brustit i våra rutiner, och det har vi också korrigerat nu.

Reporter alexander.gagliano@sr.se