
Ny kritiserad färdtjänst i Uppsala ingen större besparing
De planerade förändringarna inom färdtjänsten i Uppsala och Knivsta nästa år, som blivit starkt kritiserade, kommer inte ge några större besparingar. De ekonomiska kalkylerna är osäkra samtidigt som handikappade anser att färdtjänsten försämras.
Alla resor måste beställas i förväg, och det kommer ta längre tid att resa, eftersom man ska samåka med andra. En rejäl försämring tycker Tove Sysne, som åker färdtjänst efter att ha drabbats av stroke:
- Man måste vara beredd att vänta på färdtjänsten, man måste planera mer. Som pensionär har man faktiskt annat att göra än att sitta och vänta på bil. Det är en stöld av min tid.
Osäkra kalkyler
Nästa år ska färdtjänsten och sjukresorna få en gemensam beställningscentral. Samma regler och avgifter ska gälla och alla som inte har dispens ska samåka enligt förslaget.
Men det är osäkert om de här förändringarna innebär någon större besparing för Uppsala kommun, säger Peter Eklund på Upplands Lokaltrafik som räknat fram en prognos:
- Det är väldigt vanskligt att säga hur stor den besparingen är. Nu blir det ju dessutom upphandlingar och vi vet ju inte det pris som transportörerna kommer ta.
Framöver kan det handla om en besparing varje år på 5-6 miljoner för Uppsala kommun, men inte första året:
- Nä, det brukar ju vara en viss inköringsperiod, säger Peter Eklund.
Inget krav på besparing
Om några veckor ska politikerna fatta beslut och det finns inte något krav idag på att förändringarna ska ge en ekonomisk besparing. Folkpartisten Anders Westerlind är ordförande i gatu- och trafiknämnden:
-Det ska inte vara en fördyring, men vi har inte fått ett exakt besparingsbeting för att gå in i det här.
Tove Sysne är besviken. Hon tror inte hon kommer åka färdtjänst lika ofta framöver:
- Det är ju inget lika samhälle för handikappade som för friska människor. Du får hjälp när det passar ungefär. Det blir så jobbigt att åka ut med färdtjänsten att man struntar i det.
Reporter anncharlotte.carlsson@sr.se