Östgötska bilägare mer missnöjda med bilverkstaden

Bilägare i Östergötland är mindre nöjda med sina bilverkstäder än vad bilisterna är i övriga landet.
I länet är det också få verkstäder som är anslutna till branschens kvalitetsorganisation Kontrollerad Bilverkstad, KBV. En av anledningarna är att ingen av Volvo- eller Volkswagenverkstäderna är med.

Knappt var fjärde verkstad i Östergötland har anslutit sig till KBV. I landet  som helhet ligger siffran på 41 procent.

– Vi har ungefär 35 verkstäder anslutna i Östergötland, men vi skulle gärna vilja ha det dubbla, säger Leif Fagerlund som är vd för KBV.

Bilverkstäder har haft dåligt rykte men förtroendet för branschen har stigit på senare tid och kontrollerad bilverkstad vill så klart ta åt sig en del av äran.

Anslutna verkstäder kontrolleras av bland annat Mikael Rosberg:

– Vi ser vad de har för bilar och sedan plockar vi åt oss en arbetsorder, tar in bilen och kontrollerar att jobbet har blivit gjort efter vad de har lovat kunden och tagit betalt för

Antalet fel som Mikael Rosberg och andra kontrollanter hittar på verkstäderna har sjunkit stadigt de senaste åren. Enligt KBV är kunderna till anslutna verkstäder betydligt nöjdare än andra kunder. Men fortfarande finns en del problem, framför allt är verkstäderna dåliga på att i förväg berätta vad en reparation eller service ska kosta, man ska få ett pris i förväg.