Idag tas beslutet om dagsjukvården

Dagsjukvården kommer inte att bli sämre när den av besparingsskäl läggs ner på Rosenhagahemmet. Det lovar poltikerna men de äldre tror dem inte:
– Alltid ska de spara på de äldre, säger Rut Österlind som lite bittert säger att hon tror att politikerna vill att de äldre ska dö tidigare.

Sämre ska de gamla inte få det när dagsjukvården på Rosenhagahemmet läggs ner. Det var beskedet när de äldre och anhöriga på onsdagen informerades av kommunen, dagen före nedläggningsbeslutet som väntas tas under torsdagen. 

Omvårdnadsnämndens ordförande lovade att de äldre som behöver det att få samma omvårdnad fast i ny tappning:

– Vi kommer inte att minska insatsen för de äldre, bara byta plats, säger Katarina Johansson (m).

Inga svar 
Men skepsisen hos dem som lyssnade var stor. En dam i nittioårsåldern undrade skakad om hennes enda dag att kunna pusta ut från anhörigvården av sin make nu ska försvinna. Andra ifrågasatte hur miljoner ska kunna sparas om inte verksamheten försämras. Frågorna blev hängande i luften även om förklaringen handlade om att de äldre framöver ska biståndsprövas och hänvisas till de olika så kallade träffpunkter som finns i kommunen.

Misstror politikerna
Rut Österlind är en av dem som hittat stöd i dagsjukvården sedan hennes make och son gått bort. Hon har sin förklaring klar för sig om varför man gör så här:

– Det ska bara vara att slänga in en plastdosa med lite mat och så får den stå där antingen den blir äten eller inte. Och förhoppningsvis mår vi inte så bra utan dör lite fortare. Det är de enda som jag anser att de kan vinna på det här, säger hon.

Tidigare rapportering: