Stenbergamannen får ny dom idag

I dag ska det avgöras, om en av länets mest kända brottslingar ska friges. Det är den så kallade Stenbergapyromanen, som 1989 mördade ett syskonpar utanför Vetlanda och satte fler hus i brand, som begärt att få ett tidsbestämt fängelsestraff istället för sin livstidsdom.

I dag inleds rättegången, som avgör det här i Örebro.

Det här är ett av Sveriges mest uppmärksammade brott där pyromanen satte skräck i en hel bygd, så här beskrevs händelserna då, 1989, av kriminalkommissarie Agne Andersson:

Det var det 14 april 1989 som pyromandåden kulminerade då elva eldhärdar på fem gårdar i trakterna av Stenberga utanför Vetlanda fick bekämpas samtidigt.

Ett syskonpar mördades. Ladugårdar brann och många djur dog i lågorna. Efter den skräcknatten bevakade polisen gårdarna i Stenberga dag och natt fram till dess läraren och fyrabarnpappan greps en månad senare.

Det slutade med en livstidsdom för Stenbergapyromanen - men det bestämdes också att han skulle få viss vård i fängelset.

Själv hävdade han under rättgången, att han borde ha rättspsykiatrisk vård istället för fängelse, eftersom han tyckte att han var sjuk, men mådde bra först när han fick tända eld.

Idag startar alltså rättegången, om huruvida Stenbergapyromanen ska få ett tidsbestämt straff och därmed få besked om när han kan bli fri.  Inför dagens rättegång säger Medicinalverkets experter i en utredning att det är låg återfallsrisk för mannen - han är alltså friskare. Han har t ex gått i terapi för att hitta andra vägar än pyromani, när han drabbas av ångest. Dessutom har han inte under de 18 år han suttit i fängelse gjort något brottsligt - trots att han har haft ca 250 permissioner. Åklagaren däremot vill inte att Stenbergapyromanen ska få ett tidsbestämt straff utan att han fortfarande ska vara dömd till livstid, eftersom hans brott präglades av total hänsynslöshet.