Tomteturism ger 60 jobb i Karesuando

Karesuando har fått en tidig julklapp i år i form av 60 nya jobb. De är det engelska bolaget Transun som tillsammans med Davvi hotell i finska Karesuando kommer att etablera jultomteturism liknande den i Rovaniemi.

Redan i slutet på den här månaden kommer de första engelsmänen för att träffa jultomten.

Davvi Hotels ägare Carina Winnebäck har fått en ny framtidstro och glädjs för bygdens skull.  

Från och med 30 november och till 1 januari landar 49 flygplan på flŧgplatsen i Enontekiö och på varje flygplan finns mellan 130 och 240 Engelska turister. Det är ett engelskt reseföretag, Transun, som arrangerar resorna till området.

På fem och en halv vecka besöker mellan 6 500 och 11 500 turister Karesuando/Enontekiö området. Vissa är bara dagsturister och stannar fyra fem timmar och är med på dagsaktiviteter som besök hos jultomten, samiskt viste och hund- och skotersafari.

Davvi hotell kommer att ha 1 560 nattgäster på fem och en halv vecka och de bor från två till fem nätter. Det betyder att man har 4 800 gästnätter på fem och en halv vecka och det är lika mŧcket som man annars brukar på ett helt år.

Jultomtarna kommer att ta emot turister både i Karesuando som Enontekiö.

Arbetsförmedlingens chef Terje Raattamaa är väldigt nöjd med att jultomten kommer att ge arbetstillfällen till Karesuandoområdet och menar att det här kan vara ett nyttig erfarenhet för de som vill bli turistentreprenörer längre fram.