
Stöd ska ändra våldsamma män
Fem kommuner i Sörmland vill öppna mottagningar för män som är våldsamma mot sin partner. Terapin liknar den som idag bedrivs inom kriminalvården. Tomas är en av de män som blivit hjälpta av den här typen av terapi.
– Jag tar det lite lugnare nu. Jag tänker mig för mer och säger inte vad som helst längre, säger Tomas, som egentligen heter något annat.
Tomas är dömd för att ha hotat sin exfru till livet via telefon och sms. Men istället för att sitta i fängelse i åtta månader, fick Tomas möjlighet att gå i gruppterapi i 27 veckor.
Gruppterapin är specialsydd för män som har dömts för att ha hotat eller misshandlat sin partner.
I terapin fick Tomas och de andra männen träna sig i att ta ansvar för sina handlingar, istället för att lägga skulden på kvinnan och säga att det är hon som har provocerat dem.
De fick också vägledning i hur man kan bygga mer jämställda relationer. Ann-Sofie Ekholm, som är kriminalvårdare i Eskilstuna och en av de gruppledare som håller i terapin, säger att svartsjuka är ett problem bland många av deltagarna. Där handlar det om att förändra negativa tankemönster.
– Om kvinnan vill gå på puben med sina vänner kanske mannen tänker att hon ska ut och träffa andra män. Istället kan han försöka tänka att hon blir gladare av att gå ut och träffa sina kompisar precis som han själv gör. Om hon blir gladare blir också relationen bättre, säger hon.
Tomas, som gick i behandlingen, säger att många män behöver träna på att hantera sina känslor.
– Män kanske ska bli bättre på att uttrycka sina känslor, istället för att bli förbannade. Män är rädda för att visa sig svaga, det har med uppväxten att göra, säger han.
Idag är det bara dömda män som har möjlighet att få den här typen av behandling, men nu kan det bli ändring på det. Fem kommuner i länet har ansökt om pengar från Länsstyrelsen för att starta upp en mottagning för män som vill ha hjälp med att förändra sitt våldsamma beteende.
Katrineholm, Vingåker, Flen, Eskilstuna och Strängnäs är de kommuner som har ansökt om pengar och nu väntar de på besked från Länsstyrelsen.
På de här mottagningarna vill man använda ungefär samma metoder som används inom Kriminalvården idag, och Göran Falk, som är projektledare för behandlingen inom Kriminalvården i Eskilstuna, är mycket positiv till kommunernas initiativ.
Han säger att de män som anmäler sig frivilligt ofta är mer motiverade. Det var något han märkte när Kriminalvårdens behandling var öppen även för män som inte var dömda.
– Vår senaste kille som kom in frivilligt hade kommit till en högre insikt. Han kände att skulden låg hos honom och det var han som måste förändra sig, säger Göran Falk.
Petra Levinson
petra.levinson@sr.se