Hårdare straff för huliganer

Fyra fotbollshuliganer, bland dem en 41-årig man från Strängnäs, har fått skärpta fängelsestraff i Svea hovrätt för att bland annat ha attackerat poliser före en match mellan AIK och Djurgården 2003.

I mars i fjol dömde tingsrätten de fyra männen - tre stockholmare varav två i dag är 32 år gamla och en 31 år, samt en i dag 41-årig man från Strängnäs. En av dem fick nio månaders fängelse, två fick åtta månader och en fick sju månader. De befanns skyldiga till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp. 

Händelserna inträffade den 2 oktober 2003, före kvartsfinalen i Svenska cupen mellan AIK och Djurgården på Stockholms stadion. Anmälare är tre polismän och en civil man, som utsatts för hot och våld av männen. 

Poliserna har bland attackerats av en grupp djurgårdare på Birger Jarlsgatan. Poliserna fick motta sparkar i brösthöjd, och en av dem sparkades även när han låg ner. 

Den civila mannen uppger att han attackerats med sparkar och slag av djurgårdarna på en restaurang. 

De fyra dömda var inte nöjda med tingsrättsdomen, utan gick vidare till Svea hovrätt. Där bedöms dock gärningarna mer strängt. Mannen som i tingsrätten fick nio månader får i hovrätten i stället ett års fängelse. De övriga tre döms till fängelse i nio månader./TT