Göteborgare blir Reinfeldts nye statssekreterare

Statsminister Fredrik Reinfeldt har utsett idag utsett göteborgaren H G Wessberg att efterträda Ulrica Schenström som statssekreterare.

H G Wessberg har till skillnad från Ulrica Schenström erfarenhet från chefsposter i både stat och näringsliv.

En vecka efter att statssekreteraren Ulrica Schenström lämnade sitt jobb efter den uppmärksammade krogkvällen med en journalist utsåg regeringen på torsdagen hennes efterträdare. Statssekreteraren i utrikesdepartementet och tidigare försvarsdepartementet H G Wessberg flyttar in i statsrådsberedningen.

Med Wessberg får Reinfeldt en erfarenhet politiker med bakgrund i såväl näringsliv som statsförvaltning. Han har dessutom erfarenhet från informationsarbete från Försvarsstaben.

-Det skulle ha varit politiskt utmanande av Fredrik Reinfeldt att i detta läge utse ännu en politiskt oprövad statssekreterare. Därför var Reinfeldts manöverutrymme i detta utnämningsärende högst begränsat, säger professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld till TT.

-Wessberg tillhör visserligen dem som till TT angivit att han köpt svarta tjänster. Men han har en bred och gedigen meritering från såväl politiken som näringslivet och informationssektorn. Reinfeldt vill minimera förlusterna genom att här satsa på ett säkert kort, och det tycks mig vara en klok strategi, säger Bjereld.

I TT:s undersökning av statssekreterarna uppgav Wessberg att han på 1990-talet köpte svart städhjälp ”av en omfattning att jag borde ha skickat in kontrolluppgifter”.

Precis som Ulrica Schenström har H G Wessberg sin politiska bakgrund i Fria moderata studentförbundet. Han var vice ordförande där 1979-1980. Men där slutar också likheterna.

Han är född 1952 och är alltså 20 år äldre än Schenström. Förutom fler år på nacken har Wessberg också en längre politisk erfarenhet. Han var ordförande för moderaterna i Stockholm 1997-2003. Ytterligare en sak som skiljer honom från företrädaren är att han har erfarenhet från statsförvaltningen. Han var 2004-2006 generaldirektör för Bolagsverket.

Dessförinnan innehade han i 13 års tid olika chefsposter inom näringslivets organisationer, bland annat var han vice vd i Svenskt Näringsliv. Han är reservofficer med majors grad.


SR VÄST/TT