
Dyrt tredje kvartal för SAS
Under torsdagen presenterade flygkoncernen SAS sitt resultat för det tredje kvartalet. Resultatet blev betydligt lägre jämfört med samma kvartal i fjol. För helåret räknar SAS-chefen Mats Jansson med att den senaste tidens flygplanshaverier och strejker drar ned helårsresultatet med nästan två miljarder kronor.
– Jag räknade ihop de här tre posterna, mer strejker och (samarbetet med British Midland och Lufthansa inom) ECA och Q 400, då är vi uppe i 1,8 miljarder, säger Mats Jansson.
1,8 miljarder i onödiga kostnader. Vad blir då över när året är slut?
– Det får jag inte säga. Det kan jag inte säga heller. Året är inte slut än och vi ger inga prognoser. Men som ni ser ligger vi nästan på en miljard i lönsamhet per september, vilket är 700 miljoner bättre än föregående år.
Men du har sagt att ni ska ligga på fyra miljarder i vinst på per år. Hur långt är det dit?
– Det kan jag inte svara på. Men inom ramen för vår 2011-strategi, alltså inom fem år, så ska vi upp i de här fyra miljarderna för att klara nödvändiga investeringar också i framtiden.
Till det målet är det i dag långt. Rörelseresultatet för det tredje kvartalet slutade på 608 miljoner, mot drygt en miljard samma kvartal i fjol.
Fler passagerare lyser upp mörka siffror
Glädjeämnet är ändå att SAS kan dra nytta av en bra konjunktur och tillströmning av fler passagerare. Det som spökar i räkenskaperna nu är de uppmärksammade haverierna med flygplanstypen Dash Q 400. SAS räknar med att kostnader kopplat till det slutar på 600-700 miljoner kronor i. Tidigare i år kostade strejker stora summor.
Frågan nu är vad SAS ska ha i stället för de 27 Dash-plan som tagits ur trafik. Lika oklart är det när det gäller kraven på kompensation hos tillverkaren, kanadensiska Bombardier.
SAS kritiskt till Bombardiers uttalande
I går gick Bombardier ut och la skulden på SAS för det tredje haveriet som hände i Köpenhamn den 27 oktober. Det uttalandet har gjort Mats Jansson upprörd.
– Jag blir förundrad över att någon i en så oerhört viktig och seriös bransch där säkerhetsfrågorna spelar en extra stor roll, överhuvud taget går ut och föregriper den kommission som ännu inte kommit med sitt slutbesked. Det tror jag är väldigt ovanligt.
Sören Granath
soren.granath@sr.se