Kändisar hjälper klädbranschen att sälja

I dag, torsdag, släpps Roberto Cavallis H&M-kollektion. H&M är inte ensam om att ta hjälp av kända namn för att öka försäljningen. Skådespelaren Richard Gere syns i KappAhls reklam, modellen Emma Wiklund jobbar för Lindex och Victoria Silvstedt är Sisters stora affischnamn.

– Man vill på ett klokt sätt lägga till ett nytt värde och en ny association som gör att varumärket upplevs som lite modernare, som helt enkelt känns mer spännande för den breda massan, säger Jacob Fant, varumärkesexport på varumärkesbyrån Rewir i Stockholm.

Hur mycket klädkedjorna tjänar i reda pengar på att samarbeta med olika kända namn är hemligt. Inget av bolagen vill uppge några siffror, annat än att de inte skulle ägna sig åt den här typen av samarbeten om det inte vore bra för affärerna. Det är något som Jacob Fant också tror på.

– Det är helt klart så att det tjänar och blir mer lönsamma om an gör de här samarbetena på rätt sätt.

Hur gör man på rätt sätt?

– Det där är den stora frågan och när man tittar på samarbetet mellan Kapp-Ahl och Richard Gere eller Dustin Hoffman så kan man funder på om det verkligen är relevant för den målgruppen som man vill möta? Jag är inte säker på det.

Använda ett känt namn betyder alltså inte att det blir succé av sig självt. Däremot är det förenat med vissa risker att låta en specifik person vara företagets ansikte utåt, enligt Jacob Fant.

– Det tydligaste exemplet som vu har i Sverige, det är samarbetet mellan AXA och Ludmila Engqvist, där Ludmila åkte fats för dopning, något som inte var fördelaktigt för märket Axa, säger Jacob Fant.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se