Asoma lägger ner produktion i Arboga

Företaget Asoma, som tillverkar skyddsräcken, kommer att lägga ner sin produktion i Arboga. Det betyder att 13 personer förlorar sina jobb.

Magnus Adamsson är fackförbundet Metalls representant på företaget och han blev chockad av beskedet.

- Det började med att det var lite oroligt, att vi hade dålig ingång på ordrar. Sen fick i kallelse om MBL-förhandling och då trodde vi de skulle säga upp personalen men då blev det nedläggning istället. Så det kom som en chock, helt oväntat.

Det är inte första gången som Asoma tvingats säga upp personal. Under 2005 sas 18 personer upp på grund av arbetsbrist. I januari köptes Asoma AB av norska SafeRoad och fram till sommaren gick det betydligt bättre för företaget.

Men under hösten har Asoma haft en dåliga orderingång. Och enligt Asomas ledning så är anledningen till att fabriken i Arboga läggs ner att företaget måste omorganiseras för att öka konkurrenskraften. SafeRoad har nu valt att lägga all den mekaniska produktion på sin fabrik i Sundsvall.

Efter beskedet var stämningen tryckt.

- Den är väldigt dämpad. Det händer inte mycket ute på golvet just nu. Alla är lite chockade över det som har hänt, säger Magnus Adamsson.

Bilden av en dämpad och chockad arbetsplats bekräftas av Tomas Lindstöm. Han är den som jobbat längst på Asoma, i snart 28 år.

-Än så länge har jag inte tänkt nånting. Tankarna kommer mer sen vad man ska göra i fortsättningen. Det var en chock. Sen är det bara ut och söka arbete, säger Tomas Lindström.