HG Wessberg blir ny statssekreterare

I dag, torsdag, har regeringen utsett HG Wessberg till statssekreterare åt statsminister Reinfeldt i statsrådsberedningen. HG Wessberg efterträder Ulrika Schenström, som tvingades sluta efter en förtroendekris med statsministern.

Frågan är hur han vill återupprätta förtroende för regeringsförvaltningen.

– Statsrådsberedningen är en jätteviktig del i regeringskansliets alla processer och den måste fungera väldigt väl. Jag har erfarenhet från andra departement och andra ställen och jag bidrar med en del saker som jag tror behövs.

Vad tänker du göra?

– Jag ska fundera på det under de närmaste dagarna.

HG Wessberg har varit statssekreterare hos den förre försvarsministern Mikael Odenberg, som ju lämnade regeringen i konflikt om försvarspolitiken.

Erfaren
Efter ett kort mellanspel i UD blir han nu, som den mest erfarne av de moderata statssekreterarna, Reinfeldts och regeringens viktigaste politiske tjänsteman.

HG Wessberg har tidigare haft höga poster såväl i näringslivets organisationer som i statsförvaltningen. Han är också långvägare i moderaterna, bland annat har han varit ordförande i Stockholm.

Han vill inte riktigt bedöma hur skadat förtroendet för moderaterna är efter vad som hänt och uppdagats den senaste tiden.

”Oönskad publicitet”
– Naturligtvis är publicitet av det här skälet alltid oönskad och negativ men jag tror att det långsiktiga och positiva är att politiken fungerar.

Att statsministerns närmaste medarbetare tvingas sluta efter en blöt kväll på krogen och bristande förtroende från sin chef och att flera av regeringens topptjänstemän inte följt skattereglerna, tycker HG Wessberg är allvarligt.

– Jag kan tala för mig själv eftersom jag stod på den listan över de som köpt svarta tjänster. Jag har under lång tid tyckt att det var fel att jag har gjort det och jag drog själv slutsatsen att det var felaktigt och att jag inte kunde stå för det. På det viset tror jag att vi kan gå vidare utan att det får stora effekter.

Hur risigt ligger regeringen till på grund av det som har hänt?

– Jag tror att det hade varit mycket värre om politiken inte hade fungerat, säger HG Wessberg, statsministerns nye statssekreterare.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se