1 500 på Försäkringskassan vet inte var de ska jobba
Många av de 1 500 anställda i Skåne, som berörs när Försäkringskassan genomför sin hittills största omorganisation, vet fortfarande inte var deras framtida arbetsplats ligger.
I Lund räknar man med att försäkringskassans nuvarande lokaler på Stora Södergatan fungerar för både det nationella och lokala försäkringscentret. I Malmö letar man fortfarande efter en lämplig lokal. Det har ryktats om Västra hamnen, Tobaksfabriken i Östra hamnen och Värnhem.
– Det är ett stort pussel som ska läggas. I Malmö ska 350 personer få plats, och läget ska vara rimligt ur pendlingssynpunkt, säger Bo-Göran Karlsson, projektledare för nyetableringarna inom försäkringskassan.
Många arbetsuppgifter kommer att flyttas över till de nationella center som ska ligga på 60 ställen i landet. I Skåne placeras två center i Malmö och Lund.
– Det här är den största förändringen som genomförts hittills på försäkringskassan. Störningar kommer säkert att förekomma, men vi gör vad vi kan för att minimera dem, säger Bo-Göran Karlsson, projektledare för de nya etableringarna på försäkringskassan.
Tanken är att minska spontanbesöken och att fler tjänster ska läggas ut på nätet eller skötas genom bokade besök.
I framtiden kommer personer som ringer till försäkringskassan inte längre bemötas av en skåning. Växeln ska centraliseras så att alla i Sverige ringer till samma ställe.
– Man kommer att etablera den i Sthlm, Lidköping, Gävle och Västerås och expandera den kraftigt. Det blir en viktig kanal in för medborgarna, säger Bo-Göran Karlsson.
– Jag har svårt att tro att man kan hålla samma nivå. Det blir trots allt mycket oro och praktiska problem när man stuvar om så här kraftigt. Det är ett antal personer som i princip vet att de inte kan flytta med. Men det inte säkert att de som har blivit av med sina arbetsuppgifter har den kompetens för uppgifterna som ska finnas här i fortsättningen, säger Claes Petterson, sektionsordförande på Statstjänstemannaförbundet.