Färdtjänstförändring redan testad i Dalarna - hälften slutade resa
Förslaget på förändringar inom färdtjänsten i Uppsala och Knivsta, med bland annat ökad samåkning, har blivit starkt kritiserat, det hörde du i Upplandsnytt i morse. Och i Dalarna, där man redan infört ett liknande system, har resandet på vissa ställen halverats.
Tove Sysne som nyttjar färdtjänst efter en stroke, är en av de som kritiserar förslaget:
- Det blir ju som attt vänta på bussen en halvtimme varje gång du ska åka buss. Det är inte ett lika samhälle för handikappade som för friska människor. Det blir så jobbigt att åka ut att man hellre stannar hemma, säger hon.
Den nya förslaget innebär att från och med nästa år ska färdtjänsten och sjukresorna få en gemensam beställningscentral med samma regler och samma avgifter, och alla som inte har dispens ska samåka. En av fördelarna ska enligt politkerna vara att man slipper fundera på vilken tjänst man ska beställa. Men det är oklart hur mycket Uppsala kommun kommer tjäna ekonimiskt på det, och kritiken från handikapporganisationer har varit hård.
I Dalarna har man genomfört en liknande förändring, där färdtjänst och sjukresor beställs tillsammans och man ska samåka mer. Johanna Lundin är reporter på Falukuriern och har följt utvecklingen. Och det har visat sig att resorna har blivit dubbelt så dyra för kommunerna på sina håll och i en del kommunerar har resandet halverats:
- För kommunerna har det blviit dyrare i Dalarna och de som reser vill inte resa, inte alla men många, eftersom det tar så lång tid, blir krångligt och de blir oroliga.
Men Dalatrafik och företaget Samres som samordnar resorna tycker att det fungerar bra, och är också de som tjänar pengar på det, säger hon. Och för att undvika problemen behöver politikerna tänka till:
- De poliker som ska upphandla måste verkligen fundera igenom vad man vill ha ut av den här nya färdtjänsten, för Samres säger att man går på vad politikerna har beställt. Och ska man resa, så får man nog utrusta sig med tålamod, säger Johanna Lundin från Falukuriren.
Om några veckor fattas beslut om de föreslagna förändringarna.