Kommunpolitikerna som betalat svart

Det moderata kommunalrådet Gottlieb Granberg i Värnamo får nu kritik från sitt eget parti efter att han erkänt att han medvetet betalat och utfört svarta tjänster.

Samtidigt träder flera ledande kommunpolitiker från länet fram och erkänner svartköp.

Och landstingsrådet Peranders Johansson som är förbundsordförande för moderaterna är kritisk.
– Jag tycker innerst inne att det är dumt gjort.

Som Nyheterna kunde berätta i morse så erkände alltså det moderata kommunalrådet Gottlieb Granberg i Värnamo att han både betalat och utfört svarta tjänster.

Fler har köpt svart
Och en rundringning som Nyheterna har gjort till samtliga av ordförandena i länets kommunstyrelser visar att Gottlieb Granberg inte är ensam om att ha betalat för svarta tjänster. Tre av de tretton andra politiker som Nyheterna talat med idag träder nu fram och erkänner att även de har varit på fel sida lagen.

På våra frågor om de betalt eller utfört svarta tjänster svarar Eksjös Lennart Bogren att han kan ha betalat svart för barnpassning på åttiotalet.

Landsbygdsbor byter tjänster
Bogren påpekar också att han är landsbygdsboende och att det därför är svårt att helt hålla sig ifrån utbyte av tjänster. Om det är svartjobb eller inte hamnar mer i en gråzon, enligt Bogren.

Även kristdemokraten Lars-Åke Magnusson i Gnosjö erkänner att han kan ha varit fel ute i vissa fall:
– Ja. det kan ju ha varit att jag bett någon hjälpa mig med rörmokeri och jag har hjälpt tillbaka med snickerier.

Ej noga med kvitton
Tranås moderate kommunalråd Anders Wilander är den tredje som erkänner svartjobb av länets ledande politiker.
– Jag tar inte kvitto på alla mina inköp.

Men en del som Nyheterna ringt till säger tvärt nej, som Mullsjös Stefan Lindkvist. Han svarar nej på om han utfört eller betalat för svarta tjänster.

Gråzonen anses stor
Lars-Erik Fälth i Aneby svarade också nej, men tillägger sedan att det finns gråzoner och att det där är rätt vanligt att han i all välmening hjälp någon.
– Och om man sedan får betalt för det - är det då svartjobb?

Många politiker gav exemplet på ett däckbyte som ett gråzonsfall; om någon stannar och hjälper någon med en punktering eller bogsering och sedan får en hundring, hur ska man se på det i så fall?

Många osäkra på svaret
Man kan säga att många politiker hamnar på nejsvaret i vår enkät, men att många också får kategoriseras in i en kanske- kategori, där det är oklart vad som ska ses som svarta tjänster egentligen.

Kanske är det så att det som Anders Wilander erkänner här är något som de andra politikerna också har gjort. Grejen är bara den att de inte ser på det som svartjobb.

Sitta kvar trots svarttjänster?
Men kan man sitta kvar när man som till exempel Gottlieb Granberg både köpt och sålt svarta tjänster?
– Det kan jag inte ta ställning till - det måste hans partikamrater i Värnamo avgöra, säger moderaternas förbundsordförande Peranders Johansson.