Mycket funderingar efter skolskjutningen

Dödsskjutningarna på en skola i Finland igår, då nio personer dog, har väckt tankar hos många elever även här i Uppland. Bland annat diskuteras att gärningsmannen i förväg berättade om sina planer på nätet. Upplandsnytt träffade några elever på It-gymnasiet i Uppsala:

- Man hörde att åtta hade dött, och att det hade hänt, vi tog upp det i skolan, men har inte pratat om det så mycket efter, men folk vill nog inte prata om det så mycket, tror Nikola Susnjara och Johan Höglund berättar om hur han fick reda på det:

- Jag surfade på Aftonbladet och så, okej, nu har det hänt nåt.

- Men vi har ett minnesbord, där det står att man ska tänka på föräldrar och så, berättar Sofia Nährström.

Det märks att gårdagens tragiska händelse har väckt många tankar hos ungdomarna på It-gymnasiet i Uppsala.

Dan innan dödsskjutningen hade den 18-åriga gärningsmannen lagt ut en film på nätet, där han berättade om sina planer. Det var på den populära sajten Youtube, där vem som helst kan ladda upp filmer eller titta på andras:

- Jag brukar kolla på Youtube några gånger om dan, musikvideos och roliga klipp, men jag har aldrig sett nån som typ ”nu ska jag skjuta ihjäl alla på min skola”, säger Johan Höglund.

Jakob Engvall undervisar på IT-gymnaiset och säger så här om att artonåringen la ut filmen och så många som 200 000 har laddat ner den:

- Det stora problemet är att folk inte förstår att det är på riktigt. Det finns så mycket skämtfilmer att man tror att nån gör det här för skojs skull.

Varför tror ni han la ut filmen?

- Han är väl psykiskt störd på nåt sätt, han kanske ville ha hjälp eller uppmärksamhet, säger eleverna.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se